Meny

Masthuggskajen bjuder in till gatufest

På Masthuggskajen där Global Business Gate nu växer fram, men i en annan del, mellan Första Långgatan och vattnet, där vaknar en ny långgata till liv. Gatan heter egentligen Masthamnsgatan, men vi kallar den Nya Lång.

Fredag 9 juni bjuds in till gatufest mitt i bygget. Häng med och lyssna, titta och smaka på allt det nya genom mat, musik, konst och guidade turer.

Var: Masthamnsgatan.

Vad: Gatufest med mat, musik och kultur.

När: Fredag 9 juni, kl 11.00-15.00.

Läs mer om eventet här.

Global Business Gate i vy från Stenpiren

Global Business Gate växer fram

Masthuggskajen tar form, flera projekt och hus är inflyttade och klara. Halvön där Global Business Gate ska ta plats växer fram och samtidigt byggs grunden till de två hus som Global Business Gate består av.

Konceptet som är kärnan i det vi vill åstadkomma och skapa – att bli en hubb och en mötesplats för företag och organisationer som verkar inom internationella affärer – grundar sig i handelshuset Elof Hanssons långa historik inom handel och affärer. Global Business Gate kommer att bli porten till internationella affärer och fysiskt finnas på den nya halvön i Göta Älv och virtuellt i hela världen.

2027 siktar vi på att öppna upp och redan idag har vi så kallade Letter of Intent med företag och organisationer som har för avsikt att flytta in för mer än hälften av husens yta.

Vill du/ni också vara en del av konceptet och finnas på plats i en av de mest attraktiva stadsdelarna i Göteborg, på Masthuggskajen. Välkommen att höra av dig till oss för ett möte!

Följ oss gärna även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och Instagram – #globalbusinessgate och är du nyfiken på att följ byggnationen av halvön och Global Business Gate så kan du göra det via vår webkameran.

Varmt välkommen att höra av dig!

Julhälsning från Global Business Gate

Nu blickar vi framåt mot ett spännande 2023

Julen står för dörren med för många en välbehövlig vila. Det har varit lite tystare ifrån projektet i år men det innebär inte att vi inte jobbar på. Arbetet med hur vi ska förverkliga och förtydliga de koncept som Global Business Gate bygger på, både i den virtuella och fysiska miljön, pågår för fullt. Under sommaren trappas även arbetet med planering inför byggnation upp, och vi kommer att kunna visa mer av husens gestaltning både exteriört och interiört.

Global Business Gate är en hubb för företag och organisationer som verkar inom området internationella affärer. Byggstart av husens grund har påbörjats i samband med halvöentreprenaden, byggnation ovan mark beräknas starta i början av 2025 och första inflyttning planeras ske under 2027.

Under året har vi även bidragit med både tid och kompetens till stadens projekt att bygga den nya halvön på Masthuggskajen. Där ska bl a Global Business Gate ta plats och under hösten har vi fått en webkamera på plats på Hotel Drakens tak där du kan följa byggnationen av halvön, och snart även våra kontorshus, följ gärna här. Halvön kommer att sträcka sig ca 100 meter ut i Göta Älv och sedan september har den börjat ta form som du ser då den yttre sponten är på plats.
Vi vill tacka vårt nätverk och alla ambassadörer för året som gått och ser nu fram emot fortsatt utveckling av Global Business Gates koncept tillsammans med er.

Med detta vill vi i teamet runt Global Business Gates önska dig en riktigt

God Jul och ett Gott Nytt År!

Följ gärna Global Business Gate utveckling på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Ny halvö på Masthuggskajen

Nu kan du följa hur Global Business Gates mark och den nya halvön växer fram

Nu har vi fått fart på webkameran som följer byggnationen av den nya halvön i Göta Älv i Göteborg där bland annat Global Business Gate ska ta plats.

Uppdraget att bygga den nya halvön på Masthuggskajen genomförs av den danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff på uppdrag av Älvstranden Utveckling.

Den yttre grumlingssponten är i det närmaste klar och detta gör att man kan se formen på halvön. Nästa moment är fortsatt schaktning på land, rivning av befintlig betongkaj samt muddring för de olika byggnaderna, samtidigt som det förbereds för start av spontning av landspont.

Att byggnationen startats upp är en viktig milstolpe för Global Business Gate och för hela Göteborg och området. Halvön är ett steg i att binda ihop staden med vattnet som så många saknat.

Välkommen att följa halvöbyggnationen och den mark där Global Business Gate ska ta plats.

Första pålen på plats

Första spadtag för nya halvön på Masthuggskajen

I fredags togs ännu ett stort steg i utvecklingen av Masthuggskajen och av Göteborg. Staden ska bindas ihop med vattnet som så många saknat. Älvstranden Utveckling bjöd in till ett s.k. ”Första Spadtag” för den nya halvön som ska byggas. Danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff slog ner en första symbolisk påle för att visa att vi nu är i gång med byggnationen.

Det är också en mycket viktig milstolpe för Global Business Gate som ska ta plats på halvön och ge staden en hubb och mötesplats för företag, organisationer och personer som verkar inom internationella affärer.

Läs hela Älvstranden Utvecklings artikel och se första pålen slås i marken.

Bild på paneldeltagare i Valpodden

Kulturens roll när Masthuggskajen planeras och byggs

Valpodden Göteborg kontaktade Elof Hansson Fastigheters Daniel Holmén för att bidra i en diskussion runt kulturens roll när stadsdelen Masthuggskajen planeras och byggs. Detta är ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat och ett scenario som vi arbetar för är att förlägga Filmens Hus i en av fastigheterna som bildar Global Business Gate.

Filmens Hus skulle inte bara bli ett viktigt tillskott för kulturen, utan även förstärka och bidra till konceptet runt Global Business Gate som ska bli ett nav för internationella affärer. Denna verksamhet skulle passa perfekt in och även vara en viktig faktor i utvecklingen av att skapa s.k. ”Levande gatuplan” på Masthuggskajen.

Samtalet leds av Gustav Nyqvist och medverkar gör Sture Carlsson, f.d chef för Konserthuset, Claes Caldenby, Professor emeritus, arkitekturens teori och historia och Daniel Holmén, Fastighetsutvecklingsansvarig på Elof Hansson Fastigheter.

Välkommen att lyssna på delen om stadsutveckling och kultur i inslaget där Daniel deltar, starta lyssnandet ca 46 minuter in i podden (totalt ca 45 minuter).

Sommarhälsning från Global Business Gate

Dags för semester med välbehövlig vila och uppladdning inför hösten!

Vi vill tacka vårt nätverk och alla ambassadörer för första halvåret 2022.

Efter en avkopplande semester ser vi fram emot fortsatt utveckling av stadsdelen Masthuggskajen och av vårt kontorsprojekt Global Business Gate. En viktig milstolpe har under våren uppnåtts med klartecken för danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff som upphandlad entreprenör för byggnation av den nya halvön där Global Business Gate ska ta plats.

Med nya förutsättningar arbetar vi nu för att uppdatera projektets tidplan och ser fram emot att ses och höras mer!

Vi i teamet runt Global Business Gates vill önska dig en riktigt avkopplande och härlig semester och sommar!

Vill du nå oss under sommaren så hittar du kontaktuppgifter på globalbusinessgate.se/kontakt.

Välkommen att följa oss på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Klartecken för nya halvön på Masthuggskajen

Nu är det klart vilka som fått uppdraget att bygga den nya halvön på Masthuggskajen. Uppdraget går till danska bygg- och anläggningskoncernen Aarsleff. Detta är ett stort steg framåt för hela området och för Göteborg som nu än mer binds samman med vattnet som så många saknat.

Det är också en mycket viktig milstolpe för Global Business Gate som ska ta plats på halvön och ge staden en hubb och mötesplats för företag, organisationer och personer som verkar inom internationella affärer.

Läs hela Älvstranden Utvecklings pressmeddelande här.

Pod med fokus på gestaltad livsmiljö

Stadsbyggnadskontoret Göteborg bjöd in Elof Hansson Fastigheters Daniel Holmén för att diskutera ”Gestaltad livsmiljö – vad betyder det för Göteborg?” i ett samtal under ledning av stadsarkitekt Björn Siesjö. Som bidragande till utvecklingen av Göteborg, med flera utvecklingsprojekt inom detaljplanen för Masthuggskajen, ser vi på Elof Hansson Fastigheter detta som ett viktigt ämne. Bl a utvecklas kontorsprojektet Global Business Gate tillsammans med Alecta Fastigheter, där gestaltningen har en betydande roll.

Tycker du att ämnet låter spännande, välkommen att lyssna till hela samtalet. (ca 40 minuter)

 

Bild: Yousef Boussir

Daniel Holmén, ansvarig projektutveckling Elof Hansson Fastigheter

De stora projekten på Stora kontorsdagen i Göteborg

Den 10 mars är det dags för Stora Kontorsdagen i Göteborg. Fastighetssverige och Lokalnytt är värdar och har satt fokus på det allra senaste som hänt inom kontorsmarknaden och inte minst de trender man kan se.

Elof Hansson Fastigheters Daniel Holmén är del i en panel som under dagen diskuterar och lyfter fram de stora projekten och hur framtidens kontorshyresgäster ska attraheras. Du kommer att få veta mer om flera av Göteborgs stora projekt, bl a om vårt och Alectas kontorsprojekt Global Business Gate som ska ta plats på den nya halvön som ska byggas vid Masthuggskajen.

Tag gärna del av programmet för dagen och anmäl dig.

Flygbild Masthuggskajen 2022

Masthuggskajen nominerat till World in Property Award

Global Business Gate är en del av Masthuggskajen, utvecklingen av Masthuggskajen drivs av ett konsortie där Elof Hansson Fastigheter utvecklar och bygger projektet och konceptet Global Business Gate tillsammans med Alecta Fastigheter.

Masthuggskajen är en av de fyra finalisterna i kategorin World in Property Award 2021 som nu har presenterats. Det prestigefulla priset delas ut under Fastighetsgalan på Berns Salonger i Stockholm den 9 februari.

World in Property Award är ett rikstäckande pris som delas ut till ett bolag eller ett projekt som gör, eller kommer att göra, ett extraordinärt avtryck på den svenska fastighetsmarknaden. Pristagaren visar på visionärsskap, framtidstro, mod och samhällsnytta i sitt arbete med stadsutvecklingsprojekt antingen inom bostadsområdet eller inom den kommersiella sektorn.

Det är World In Propertys läsare som haft möjligheten att nominera de kandidater de tycker skulle passa som vinnare. Fyra finalister finns nu framme och en jury fattar beslut vem av de fyra finalisterna som tar hem priset.

– Vi är riktigt stolta för nomineringen! Som fastighetsbolag och del av konsortiet som driver utvecklingen av Masthuggskajen, känner vi att vi bidrar med många faktorer i både vårt befintliga bestånd, vårt kommersiella kontorsprojekt Global Business Gate och med vårt bostadsprojekt där vi utvecklar hållbara urbana bostäder tillsammans med Riksbyggen. Vi arbetar ständigt med att skapa hållbara fastigheter, både vad gäller materialval, energiförbrukning mm och att skapa öppna och levande bottenvåningar i husen för att bidra till den sociala hållbarheten, säger Daniel Holmén, projektutvecklingschef för Elof Hansson Fastigheter och Global Business Gate.

Mer om de fyra nominerade finalisterna här.

 

Helghälsning från Global Business Gate

Med julen i antågande och för många en välbehövlig vila, vill vi passa på att tacka vårt nätverk och alla ambassadörer för ett annorlunda men spännande 2021. Nu ser vi fram emot fortsatt utveckling av stadsdelen Masthuggskajen där under 2021 flera nya fastigheter har nått full höjd och förändrat stadsbilden. I området sker i stort sett dagligen förändringar, läs gärna mer om vad som pågår på masthuggkajen.se.

Global Business Gate är vårt största och viktigaste kontorsprojekt inom ramen för Masthuggskajen. Både Global Business Gates Höghus och Kanalhus ska byggas på den nya halvön som kommer att sträcka sig ca 100 meter ut i Göta Älv.

Byggstarten för den nya halvön är planerad till 2022 och detta är en viktig milstolpe för Global Business Gate. Området blir en av de mest attraktiva stadsdelarna i Göteborg när området är klart så varför inte vara med från början? Välkommen att kontakta oss för att få veta mer om Global Business Gate och konceptet det bygger på eller läs mer här på globalbusinessgate.se eller kontakta någon av oss.

Med detta vill vi i teamet runt Global Business Gates önska dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Följ gärna Global Business Gate utveckling på globalbusinessgate.se och även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Samtal om ”The search for talent” vid vårt senaste Global Talks finns nu att ta del av

I ett samtal med Karin Danielsson, Cellink , Poyan Karimi, Oddwork and Malin Samuelsson, Alumni,  lett av vår moderator Malin Persson, framkom många intressanta erfarenheter och konstaterande inom ämnet ”The search for Global Talent”. Global Talks från 24 november finns nu att ta del av.  

Tack till International House Gothenburg för att vi fick hålla till i era lokaler och till filmteamet från Jaws för som vanligt proffsigt arbete.

Välkommen att lyssna och titta och tag del av en intressant diskussion på ca 60 minuter via denna länk. Lyssna, reflektera och dela gärna dina synpunkter med oss via contact@globalbusinessgate.se.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate för att inte missa några spännande event och andra nyheter.

#thesearchfortalent #internationellaaffärer #masthuggskajenel.

Global Talks med Jarno Vanhatapio, NA-KD and Kristina Wärmare, NetOnNet

Global Talks från tisdag 5 oktober på temat ”How to be creative during the new normal”, med Jarno Vanhatapio, NA-KD and Kristina Wärmare, NetOnNet finns nu att se i sin helhet.

Eventets fokus var – How consumer patterns have changed during the pandemic, how sustainability is in focus for both customers and suppliers and how creativity is a necessity in the new normal.

Stort tack till Film i Väst som låter oss köra våra event i sina fina lokaler och till Jaws, Göteborgs klart proffsigaste filmteam.

Välkommen att lyssna via denna länk och tag del en intressant diskussion på ca 50 minuter.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate för att inte missa några spännande event och andra nyheter.

#howtobecreativeduringapandemic #internationellaaffärer #masthuggskajen

International House är nu officiellt invigt

I Elof Hansson Fastigheters hus vid Järntorget i Göteborg finns International House sedan en tid tillbaka. I förra veckan invigdes lokalerna och verksamheten är i full gång.

Vi är glada att de valt att bli hyresgäst hos oss, och framför allt att det finns en avsikt att flytta in i Global Business Gate när det beräknas stå klart 2025/26. Global Business Gates vision är att bli navet som syresätter hållbara internationella affärer, och här kommer International House att bli en betydelsefull verksamhet.

Läs gärna mer om International House verksamhet och hur dom ska bidra till att stötta och hjälpa talanger och internationell kompetens som vill arbeta och leva i Göteborg, med en smidig start.
Detta är en mycket viktig funktion för att vi ska få till oss, och behålla, internationell kompetens och talanger i Göteborg.

Länk till artikeln ”Sveriges första International House är igång”.

Kreativ dag för Global Business Gates höghus

Utformningen av höghuset är klar och nu har en kreativ process startats upp runt bland annat fasadmaterial. Många spännande idéer finns och målet är att skapa unikitet och att ge Göteborg ett vackert landmärke ute på nya halvön.

– Detta kommer att bli en fantastisk byggnad och en mycket spännande process, säger Daniel Holmén som är projektutvecklare på Elof Hansson Fastigheter.

Fortsättning följer!

#cobe #internationellaaffärer #globalbusinessgate #masthuggskajen

Om Masthuggskajen på Lokalmarknadsdagen i Göteborg

Torsdag 26 augusti är det dags för Lokalmarknadsdag i Göteborg. Dagen genomförs med bl a  Fastighetssverige och Lokalnytt som värdar, och fokus ligger på fastighetsmarknaden, nuläge och framtida affärsmöjligheter samt på näringslivsutveckling i Göteborgsregionen.

Under dagen möter ni många intressanta personer i både paneler och talarstolar. Bland annat kommer Elof Hansson Fastigheter att tillsammans med NCC att presentera vad som pågår inom detaljplanen för Masthuggskajen. Vår representant är Daniel Holmén som även berättar mer om vad Elof Hansson Fastigheter gör inom området och framför allt läget för vårt och Alectas kontorsprojekt Global Business Gate och den nya halvön som ska byggas där bl a vårt projekt ska ta plats.

Tag gärna del av programmet för dagen.

Vill du veta mer Global Business Gate så är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Global Business Gate, kanalhus, vy från Bryggaregatan med kanalen i förgrunden.

Arkitekterna Krook & Tjäder utsedda att gestalta Global Business Gates kanalhus

Kontorsprojektet Global Business Gate kommer att rymma mellan 2500 – 3000 arbetsplatser och mötesplatser för företag, organisationer och personer som verkar inom internationella affärer. För gestaltning av Global Business Gates kanalhus har arkitekterna Krook & Tjäder utsetts. Det kommersiella kontorsprojektet tar plats på Masthuggskajen, i ett av Göteborgs mest attraktiva områden.

– Krook & Tjäders förslag har skapats för att passa i staden och miljön runt Masthuggskajen. Byggnaden ska också representera det som Global Business Gate står för, att bli en mötesplats för företag och organisationer som arbetar med hållbara internationella affärer. Vi kan nu visa visionsbilder för hur byggnaden kan komma att se ut när det står klart under 2025, säger Daniel Holmén, ansvarig projektutveckling, Global Business Gate.

Processen drogs i gång efter det att man genomfört en gestaltningsprocess för Global Business Gates höghus. I samband med detta valde man att ta ett omtag på gestaltningen även för kanalhuset. Processen har pågått under våren och har genomförts som en kort, effektiv process tillsammans arkitekterna. Tre arkitektbolag fick utöver uppdraget att komma med förslag på gestaltning, även i uppdrag att stärka de koncept Global Business Gate bygger på. Alla arkitektbyråerna visade fina förslag men valet föll på Krook & Tjäders. Förslagen bedömdes av representanter för Global Business Gate och har även stämts av med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg samt en grupp sakkunniga.

– Vi är stolta över vinsten och det fortsatta förtroende att gestalta denna byggnad på en attraktiv och unik plats i Göteborg, konstaterar Pontus Orrbacke, arkitekt och en i teamet som arbetat fram förslaget på Krook & Tjäder. Genom att dela volymen vertikalt och låta detta manifesteras både i fasadgestaltning och byggnadshöjd skapas intrycket av ett tätt kvarter där varje hus står stadigt på sin fot. Kvartersmetaforen ger stora möjligheter att skapa en rik, varierad och uppbruten sockelvåning med ett stadsmässigt intryck.

Elof Hansson Fastigheter och Alecta Fastigheter som gemensamt utvecklar Global Business Gate, är mycket nöjda med valet av arkitekt. Gestaltningen kommer inte bara att bidra till att ge staden en attraktiv byggnad rent visuellt, utan också ge staden och en ny plats för möten, affärer och kultur.

Global Business Gates unika koncept bidrar till att skapa en central mötesplats för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag. Här skapas en attraktiv miljö för hyresgäster, kunder och för besökande. Första inflyttning planeras till 2025.

Pressbilder och bildtexter, följ länken PRESSBILDER.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Lennart Hedström, VD, Global Business Gate
Tel: 0705-51 74 23 E-mail: lennart.hedstrom@elofhansson.com.

Levande gatuplan för en levande stadsdel

Global Business Gate är ett av kontorsprojekten som tar plats på Masthuggskajen som arbetar intensivt för att bidra i målet att skapa levande bottenvåningar inom hela området. Konsortiet som utvecklar Masthuggskajen har tagit ett helhetsgrepp om bottenvåningarna i området och utvecklar innehållet gemensamt. Men vad önskar aktörerna egentligen ge de göteborgare som lever, verkar och rör sig i området? Om det kan du läsa mer i den artikelserie som är framtagen av konsortiet.

Artikelserien bygger på att man på Masthuggskajen bygger hotell, kontors- och bostadshus och där man förklarar hur vi skapar liv i bottenvåningarna och varför det är viktigt. Det här är tredje och sista delen.

#levandegatuplan #masthuggskajen #stadsutveckling

 

Bild – kred: Kanozi Arkitekter

Global Talks with focus on creativity

Global Talks den 10 juni, då hade vi en intressant dialog med Henrik Zetterberg, Göteborgs Universitet och Pia Sandvik, RISE, på temat ”How to be creative during the new normal”.

Eventet ägde rum digitalt, i Film i Västs fina lokaler i Göteborg och nu kan du ta del av hela seminariet. Välkommen in – klicka bara på denna länk och tag del av den ca 50 minuter långa diskussionen.

Vill du också ha inbjudan till våra events m.m. direkt till dig, välkommen att bli en del av vårt nätverk genom att anmäla dig här.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate för att inte missa några spännande event och andra nyheter.

#howtobecreativeduringapandemic #internationellaaffärer #masthuggskajen

10 år på marknaden och stora visioner för framtiden

Elof Hansson Fastigheter utvecklar och bygger Global Business Gate tillsammans med Alecta Fastigheter.

Elof Hansson Fastigheter är ett ungt fastighetsbolag, med lång tradition av att ta tillvara affärsmöjligheter. Bolaget grundades 2010 och sedan dess har mycket spännande hänt och det finns stora visioner för framtiden. Inte minst med utvecklingen av Global Business Gate, som blir ett centrum och en mötesplats för företag och organisationer som verkar inom internationella affärer.

Tag gärna del av fastighetsbolagets resa och vad Global Business Gate betyder för bolaget och för regionen. Hela artikeln, grundad på en intervju med Lennart Hedström, finns publicerad på Lokalguiden, välkommen att ta del av historien.

Bild: Lennart Hedström, grundare och VD av Elof Hansson Fastigheter och Global Business Gate.

Halvöns betydelse för Masthuggskajen och för Global Business Gate – del 3

På den nya halvön som ska byggas blir det både bostadskvarter och kontorshus. Aktörerna är med och skapar ny historia, och bidrar till utvecklingen av området Masthuggskajen.

I den sista delen av artikelserien om den nya halvön, får du höra aktörernas röster om vad halvön betyder för området och om hur planerna ser ut. Läs gärna det sista inlägget av tre i artikelserien som delas av konsortiet för Masthuggskajen.

Hur byggs den nya halvön där Global Business Gate ska ta plats – del 2

Nästa del av artikelserien om den nya halvön fokuserar vi på hur man bygger den nya halvön. Halvön är en viktig del av detaljplanen för Masthuggskajen och för Global Business Gate som ska byggas där.

Läs mer om hur man bygger denna nya halvö genom att ta del av inlägget som delas av konsortiet för Masthuggskajen. Här kan du läsa del 2.

Global Business Gate tar plats på ny halvö – del 1

Den nya halvön ingår i detaljplanen för Masthuggskajen och där kommer bland annat Global Business Gate att ta plats med planerad inflyttning från 2025. På halvön byggs kontor, bostäder, restauranger mm och vi får kontakt med vattnet genom kajer och promenadstråk. Halvön byggs under ledning av Älvstranden Utveckling.

Men varför bygger man en halvö? Hur gör man? Dessa frågor med flera får du svar på den artikelserie i tre delar som delas av konsortiet för Masthuggskajen. Här kan du läsa del 1.

Global Talks med fokus på kreativitet

Missade du Global Talks den 21 april, då vi mötte Frida Edman, Bokmässan och Mikael Fellenius, Film i Väst, i en intressant diskussion på temat ”How to be creative during a pandemic”?

Det digitala eventet spelades in och filmades i Film i Västs fina lokaler i Göteborg och resultatet kan du nu ta del av här på sidan. Välkommen in – klicka bara på länken här och tag del av den ca 45 minuter långa diskussionen.

Vill du också ha inbjudan till våra events m.m. direkt till dig, välkommen att bli en del av vårt nätverk genom att anmäla dig här.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate för att inte missa några spännande event och andra nyheter.

#howtobecreativeduringapandemic #internationellhandelochaffärer #masthuggskajen

Klartecken för halvön där Global Business Gate ska byggas

Alla avtal finns på plats och nu väntar upphandling av entreprenör för att bygga den nya halvön på Masthuggskajen. Det är ett stort steg framåt för genomförandet av vårt kontorsprojekt Global Business Gate, som är ett av de projekt som ska ta plats på den två hektar stor halvö som kommer att byggas ut i Göta Älv. 2025 räknar vi med första inflyttning i Global Business Gate.

För mer information, se Älvstranden Utvecklings pressmeddelande.

International House flyttar in på Masthuggskajen

Elof Hansson Fastigheter har tecknat avtal med International House för lokaler belägna på Masthuggskajen i Göteborg. De planerar att flytta in i mitten av april 2021. Ca 300 meter därifrån börjar man snart bygga den nya halvö där bland annat Global Business Gate ska ta plats.

Partnernas, Elof Hansson Fastigheter och International House, långsiktiga målsättning är att International House ska förläggas till Global Business Gate när det står klart.

International House, är en satsning av Business Region Göteborg, och ska bli en mötesplats där all relevant service finns samlad under ett tak för den som kommer hit från ett annat land för att arbeta, forska eller studera. Man ska här kunna få hjälp med exempelvis hur man hittar bostad, vart det finns skolor och förskolor, vad man gör om man blir sjuk mm. En verksamhet som kommer att underlätta mycket för Göteborg i att ta emot internationell kompetens och ge människor så goda möjligheter som möjligt att stanna och trivas.

Verksamheten som de bedriver blir ett viktigt och starkt komplement till de koncept Global Business Gate bygger på;
Göteborg och Västsverige som ledande handelsstad i Sverige och Norden och ett tänk, och koncept, där människor, företag och organisationer som är intresserade av, och/eller jobbar med internationella affärer, har mycket att lära av varandra och därför har anledning att träffas och utbyta erfarenheter. Vi bygger på konceptet Göteborg och Västsverige som ledande handelsstad i Sverige och i Norden. International House hälsas varmt välkomna till Masthuggskajen!

Läs gärna mer om BRG’s International House.

Göteborgs-Posten skriver om gestaltningen av Global Business Gates höghus

Global Business Gates höghus, med sina 26 våningar, kommer att ta plats på den nya halvö som under hösten är tänkt att börja byggas ut ifrån kajen och ca 100 meter ut i Göta Älv. Byggnaden kommer att ta plats mitt i hjärtat av Masthuggskajen. Nu kan du se skisser framtagna av danska arkitekterna Cobe som utsetts att gestalta höghuset.

Läs gärna hela artikeln här.

Danska arkitekterna Cobe utsedda att gestalta kontorsprojektet Global Business Gates höghus

Kontorsprojektet Global Business Gate kommer att rymma mellan 2500 – 3000 arbetsplatser och mötesplatser för företag, organisationer och personer som verkar inom internationell handel och affärer. För gestaltning av Global Business Gates höghus har arkitektbyrån Cobe utsetts. Det kommersiella kontorsprojektet tar plats inom ett av Göteborgs mest attraktiva områden – på Masthuggskajen.

– Cobe har presenterat ett förslag som stärker de koncept Global Business Gate bygger på. De har skapat en karaktärsfull byggnad som uppfyller de krav och kvaliteter som staden ställer på högre hus. Vi är mycket glada att kunna presentera Cobes första visionsbilder för hur huset kan komma att se ut när det står klart under 2025, säger Global Business Gates VD Lennart Hedström.

Gestaltningsprocessen har pågått under ca 3 månaders tid, med start i september 2020, och har genomförts som en kort, effektiv process med total transparens mellan arkitekterna. Fyra arkitektbolag har bidragit i processen om att få gestalta Global Business Gates höghus. Arkitekterna hade också som uppdrag att med gestaltningen stärka de koncept huset bygger på. De deltagande arkitektbyråerna har alla visat mycket fina förslag. Bedömningsgruppen bestod av representanter för Global Business Gate, Stadsbyggnadskontoret Göteborg samt en grupp sakkunniga personer.

–  Cobes förslag till bebyggelsens gestaltning är originell och vacker. Den tar inspiration från omgivande bebyggelse i material och färgsättning samtidigt som den tar ett nytt gestaltningsgrepp med en bearbetad torntopp, stiligt torn och väl gestaltad bottenvåning. Byggnaden har stor potential till att bli en ikonbyggnad i Göteborg i likhet med Läppstiftet eller Otterhall, säger Simon Wallqvist, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret som tillsammans med Björn Siesjö, stadsarkitekt, suttit med i bedömningsgruppen.

Motiveringen lyder:
Ett hus som ska bli så högt som Global Business Gates höghus, behöver ge något tillbaka till staden. Det gör Cobes förslag, en stilig och karaktärsfull byggnad med svagt konkava fasader som bryter ner den höga skalan och skapar välkomnande entréer. Dessutom ändrar de konkava fasadytorna husets utseende beroende på varifrån man närmar sig det.

Det utvalda förslaget har också mindre synliga men därför inte mindre viktiga fördelar. Cobe har tagit höjd för framtidens förändrade behov och tillgodoser även aktuella verksamheters. Arkitekterna har också förståelse för projektets ekonomiska ramar och har gett sitt förslag hög genomförbarhet.

– Det är en stor ära att ha blivit utsedda till att skapa nya unika ramar för arbete och möten i Göteborg. Global Business Gate kommer att ligga på en framträdande plats i Göteborgs hamn och platsens skala och dess distinkta byggnader har inspirerat oss. Projektet har utvecklats i en öppen dialog med byggherren vilket har varit inspirerande och höjt nivån. Vi ser nu fram emot att fortsätta det unika samarbetet med Global Business Gate och att skapa en ny mötesplats i Göteborgs hamn, säger Dan Stubbergaard, arkitekt och grundare, Cobe.

Elof Hansson Fastigheter och Alecta pensionsförsäkringar som gemensamt äger Global Business Gate, är mycket nöjda med valet av arkitekt för att gestalta byggnaden. Gestaltningen kommer inte bara att bidra till att ge staden en attraktiv byggnad rent visuellt, utan också ge staden och en ny plats för möten, affärer och kultur.

Global Business Gates unika koncept bidrar till att skapa en central mötesplats för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag. Här skapas en attraktiv miljö för hyresgäster, anställda, kunder och för besökande. Första inflyttning planeras till 2025.

Fakta gestaltningsprocessen:
Gestaltningen av det kommersiella projektet på Masthuggskajen, Global Business Gates höghus, har kommit till genom en serie workshops. Bedömningsgruppen och fyra arkitektkontor har ingått. Deltagarnas expertis har utnyttjats för att finslipa och utveckla förslagen, vilket har gett fyra förslag av hög, jämn kvalitet. De fyra arkitektkontoren var; Tham & Videgård Arkitekter, Cobe, Dorte Mandrup A/S och Wingårdh Arkitektkontor.

Bedömningsgruppen bestod av:
Lennart Hedström, Daniel Holmén, Rolf Åkerman och Alexander Sundberg för Global Business Gate. Arkitekt Johan Casselbrant och för Stadsbyggnadskontoret Björn Siesjö och Simon Wallqvist.

Processledare var Eva Minoura och Anna Forsberg, Sveriges Arkitekter.

Pressbilder och bildtexter, följ länken PRESSBILDER

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Lennart Hedström, VD, Global Business Gate
Tel:  0705-51 74 23   E-mail: lennart.hedstrom@elofhansson.com.

Helghälsning från Global Business Gate

COVID-19 FICK OSS ALLA ATT PLANERA OM UNDER 2020
Som många av er vet så har Global Business Gate varit virtuellt öppet sedan 2016. Fokus är ”The Global Business Gate Days” som har fascinerat och inspirerat många av er. Den senast handlade om ”Global Talent”. Efter det seminariet kom Covid-19 och vände allt upp och ner, med fruktansvärda konsekvenser. Covid-19 tvingade oss att avbryta alla våra planer för våren 2020 och istället fokusera på handtvätt, social distansering och att lära oss att hantera Teams-möten.
Trots de besvärliga nya processerna, lyckades vi under året addera till ytterligare avtal med framtida hyresgäster. Att vi lyckades att arrangera ett evenemang under dessa konstiga omständigheter år säger mycket om vår vilja och uthållighet (åtminstone tror vi det). Vi arrangerade ett ”Global Talks” i augusti – med många tittare och även några IRL-deltagare. Ämnet – arbetsplatsen efter Covid-19 – leddes och presenterades av den professor Christer Karlsson. Om du missade det kan du se och lyssna på det här.

UTBYTEN SOM LOCKAR VÅRA FRAMTIDA HYRESGÄSTER
I Global Business Gates kommer det att ske ett kontinuerligt och konstant utbyte – ett utbyte av idéer, lärdomar och erfarenheter mellan hyresgästerna och deras medarbetare. Särskilt blir det naturligtvis inom alla de olika aspekterna av globala affärer och internationell handel. Ytterligare värde som adderas för våra hyresgäster inom konceptet Global Business Gate – är deltagande i vidareutvecklingen av konceptet. Nätverket som byggts upp runt kring Global Business Gate och dess koncept växer dagligen – både i kvantitet – och kanske mer intressant – av kvalitet.

MASTHUGGSKAJEN – I DAG
Global Business Gate kommer att byggas på den nya halvön som sträcker sig 100 meter ut i Göta Älv. Området är nästan 2,5 fotbollsplaner stort och arbetet med att förverkliga detta kontrastfyllda område går stadigt framåt. Byggnationen av den nya halvön förväntas starta under senare delen av 2021.

VILL DU VETA MER OM KONCEPTET, OM OSS OCH/ELLER VÅRA FRAMTIDA IDÉUTBYTEN?
Genom de mycket uppskattade seminarierna som genomförts, har Global Business Gate lyckats visa konceptets inneboende styrka. Mer information och rapporter från seminarierna finns här.

KONTAKT – FÖLJ OSS
Är du, och ditt företag, intresserade av konceptet Global Business Gate – välkommen att höra av dig oss, du hittar kontaktuppgifter här på sidan.

Så, för att inte bli för långdragen, önskar vi er alla en God Jul och ett Gott Nytt År och ser fram emot ett avsevärt mer normalt 2021.

Följa oss gärna även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg – och Instagram – Global Business Gate.

Fråga oss

    Vill du veta mer om Global Business Gate? Fyll i formuläret så hör vi av oss!

     

    Jag godkänner härmed Global Business Gates personuppgiftspolicy