Meny

“Work from home or elsewhere. The workplace – where did, and will, it go?”

Ett första seminarium i nya formen – GLOBAL TALKS – ägde rum den 28 augusti som webinar.

Om du missade detta spännande seminarium med professor Christer Karlsson, Copenhagen Business School, under temat “Work from home or elsewhere. The workplace – where did, and will, it go?”, kan du se det i sin helhet uppdelat i olika delar här.

Christer delade med sig av sina tankar och erfarenheter om hur vi kommer att arbeta, resa, umgås och inte minst om vart och hur vi kommer att arbeta post Covid-19. Du kan också höra korta intervjuer med de personer som fanns med i publiken, om deras tankar och reflexioner på ämnet.

Vårt mål är att liksom tidigare hålla en hög kunskapsnivå i våra seminarier, och att lyfta fram aktuella ämnen med ”nya” fakta. Självklart med en stark internationell karaktär och utblick och med bäring på internationell handel och/eller global handel.

Välkommen att lyssna och tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Masthuggskajen nominerat till Sweden Green Building Awards

Masthuggskajen är nominerat till Sweden Green Building Awards i kategorin årets Citylab-projekt.

Global Business Gate är en del av Masthuggskajen, utvecklingen av Masthuggskajen drivs av ett konsortie och målet för alla parter är att arbeta för en hållbar stadsdel. Masthuggskajen har tidigare certifierats för hållbar stadsutveckling enligt Citylabs enligt Steg 1 Planeringsskedet.

Läs mer om nomineringen här.

Bildkred: Sweden Green Building Awards

Genomförandestudien för Masthuggskajen är klar

Kontorsprojektet och konceptet Global Business Gate kommer att byggas på den nya halvön som ska sträcka sig ca 100 meter ut i älven nedanför Lagerhuset i Göteborg. Området Masthuggskajen är under full utveckling enligt den detaljplan som fastställts, och byggnation av den nya halvön närmar sig.

Ambitionen med området är ett grönare Masthuggskajen med mer plats för människor att mötas och umgås. Det ska också bli lättare att komma närmare vattnet med ett nytt kajstråk vid älven. Bättre förbindelser till kringliggande stadsdelar ska knyta ihop staden och vattnet.

I måndags bjöd Trafikkontoret Göteborg in pressen för att presentera den så kallade genomförandestudien (GFS) som tagits fram för att definiera innehåll, kostnader och förutsättningar för utvecklingen av allmän plats på Masthuggskajen. Arbetet är nu klart efter att ha pågått sedan hösten 2018 i samarbete mellan trafikkontoret, park- och naturförvaltningen och kretslopp och vatten.

Läs gärna mer om arbetet som genomförts och se en kort film i ämnet på masthuggskajen.se.

Bildkred: Göteborgs Stad

Global Talks presenterar Christer Karlsson, Copenhagen Business School

Global Business Gate ändrar formen för nätverkseventen. ”Global Business Gate Days” blir GLOBAL TALKS och denna gång kommer Christer Karlsson, Copenhagen Business School, att dela med sig av sina tankar och erfarenheter om vad som händer post Covid-19.

Liksom tidigare kommer våra event att hålla en hög kunskapsnivå och lyfta fram aktuella ämnen med ”nya” fakta. Självklart med en stark internationell karaktär och utblick och med bäring på internationell handel och/eller global handel. Sist men inte minst – Global Talks kommer att arrangeras som ett hybrid-webinar.

Eventet äger rum fredagen den 28de augusti kl. 08.30 – 10.00. Christer Karlsson kommer att dela med sig av sina tankar och erfarenheter om hur vi kommer att arbeta, resa, umgås och inte minst om vart och hur vi kommer att arbeta post Covid-19.

Vill du också vara med, och kanske även bli en del av vårt nätverk, läs mer och anmäl dig här.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

International Youth Think Tank genomför sin andra ungdomskonferens

Global Business Gate stödjer förstudien av projektet International Youth Think Tank (IYTT). Ett av huvudsyftena med detta projekt är att ge ungdomar möjlighet att utveckla projekt och att skapa en brygga mellan ungdomar och väl etablerade beslutsfattare i näringsliv och samhälle. Dessa idéer stämmer väl in i de koncept som Global Business Gate står för.

Den 16 – 19 november genomför IYTT sin andra ungdomskonferens under temat ” ”Sustainable movements for an open society”. Konferensen vänder sig till ungdomar mellan 18 – 24 år och ansökan för deltagande görs under länken nedan.

Mer information om konferensen och formulär för ansökan för deltagande hittar du här.

Läs gärna mer om projekt Think Tank här.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Konceptet Global Business Gate lanserar GLOBAL TALKS

VI LANSERAR GLOBAL TALKS

Omständigheterna i världen (läs Covid19) har skapat stora förändringar. Även formen för våra events ”Global Business Gate Days” ändras – och nu lanserar vi GLOBAL TALKS. 

Liksom tidigare kommer våra event att hålla en hög kunskapsnivå och lyfta fram aktuella ämnen med ”nya” fakta. Självklart med en stark internationell karaktär och utblick och med bäring på internationell handel och/eller global handel. Sist men inte minst – Global Talks kommer att arrangeras som ett hybrid-webinar.

SAVE THE DATE – 28 AUGUSTI

Den 28 augusti kommer Professor Christer Karlsson vid Copenhagen Business School att dela med sig av tankar och erfarenheter. Övergripande handlar det om hur våra sätt att göra affärer, att arbeta, att umgås och att resa, påverkas och förändras i spåren av Corona-pandemin.

Mer specifikt utgår Christer Karlsson från hur produkt- och utvecklingsarbete i 24/7 tempo påverkar vårt framtida (post-Corona) sätt att göra affärer, inte minst globala. Var kommer framtidens huvudkontor att finnas – blir det beroende av var nyckelpersoner befinner sig? Vad är egentligen betydelsen av det fysiska mötet och betydelsen av ett ”kontor”? Vilka krav ställer vi på både varandra och våra lokaler? Vad är det som gör det fysiska rummet till en fördel och hur skall det utformas? Hur hittar vi ”the virtual dynamic”, de kunskapscentra som lockar kompetens och talang.

Och från vårt perspektiv – kan Global Business Gate ta rollen som kunskapscentra i Göteborg – kanske i samverkan med andra?

Den 28 augusti kl. 08.30 – 10.00, kommer vi få ta del av de senaste rönen från den internationella forskningen. Mer information och länkar till detta webinar-evenemang finns tillgängliga i augusti, men dina frågor och reflektioner i ämnet är mer än välkomna redan nu så att vi kan skräddarsy seminariet. Välkommen med din input här.

KONCEPTET

Global Business Gate Days och nu Global Talks är tvärfunktionellt utbyte och inspiration och därmed en av de särskiljande och avgörande delarna av konceptet Global Business Gate.

STOR DEL AV YTORNA REDAN RESERVERADE

I våras togs ett positivt beslut av Göteborgs Stad om förutsättningen för att bygga den halvön där Global Business Gate skall ta plats. Därmed är projektet inne i en ny fas och halvön kommer successivt att färdigställas. För Global Business Gate betyder det byggstart under 2021.
Våra kontinuerliga dialoger med näringslivsaktörer och organisationer har fortsatt – inte minst som en följd av vårt unika koncept. Samtalen och diskussionerna har medfört att volymen avsiktsförklaringar nu är tecknade för en stor del av ytorna i Global Business Gate. Alla avsiktsförklaringarna är tecknade av företag som har en tydlig internationell inriktning och utblick.

KONTAKT – FÖLJ OSS

Är du, och ditt företag, intresserade av konceptet Global Business Gate – välkommen att höra av dig oss, du hittar kontaktuppgifter här på sidan.
Följa oss gärna även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg – och Instagram – Global Business Gate.

Vi vill med detta passa på att önska en riktigt skön sommar!

Halvön vid Masthuggskajen närmar sig förverkligande

Älvstranden Utveckling, som leder projektet med utbyggnad av den nya halvön i Göta Älv har nu startat upphandlingsprocessen.
En inledande leverantörsdialog är avklarad och nu har upphandlingsprocessen tagit vid för att utse anbudsgivare avseende byggnation av kaj och allmän plats samt grundläggning och källare för kvarteren. Läs hela Älvstranden Utvecklings nyhet här.

Nyfiken på att veta mer om området Masthuggskajen? Välkommen in på konsortiets som utvecklar områdets web, masthuggskajen.se.

Global Business Gate says hello

Today, 8th of May, it was planned for us to meet, in our first Global Business Gate Talks.

But instead, a virtual HELLO from us. Welcome to listen!

Välkommen att höra av dig till oss, kontaktuppgifter hittar du här på sidan under Kontakt.

Masthuggskajen får två nya stadsparker

Stadsdelen Masthuggskajen, där bl a Global Business Gate ska ta plats, får två nya stadsparker, Järnvågsparken och Masthuggsparken. Lyssna på intervju ifrån Sveriges Radio P4 Göteborg, med Emma Johansson som är projektledare och landskapsarkitekt på Park- och naturförvaltningen.

Intervju Sveriges Radio P4 Göteborg 

Här kommer du att hitta parkerna när området är färdigutvecklat runt 2026:

Bild första sida – Fotograf :Peter Svensson

Läge och hälsning från Global Business Gates

Med all den nuvarande osäkerheten i världen vill vi gärna dela några av de åtgärder som vidtas inom projektet Global Business Gate. Detta också för att säkerställa att även om vi arbetar från hemmakontor och möts via telefon och video, tar vi viktiga steg för att förverkliga de fysiska Global Business Gate så snart som möjligt.

Som ni alla vet kommer den fysiska byggnaden Global Business Gate att öppna sina dörrar för hyresgäster och partners om några år. Vid den tiden hoppas vi verkligen att det nuvarande COVID-19-fokuset sedan länge är borta, men något vi är säkra på, är att vi alla har lärt oss och anpassat våra sätt att mötas och arbeta som en följd.

På grund av det faktum att vi alla befinner oss i en situation ingen av oss råder över, har vi tagit beslutet att inte arrangera någon Global Business Gate Day under våren. För dig som är intresserad av våra tidigare evenemang om The Race for Global Talent, West Sweden – China, with focus on trade and finance och Is the door to the US market about to close? hittar du sammanfattande material här på sidan.

Global Business Gate Talks – ett nytt format

Under hösten kommer vi att fortsätta att lära oss och utforska viktiga ämnen inom området Internationell handel och affärer. Vi kommer att göra de i ett liknande format som tidigare – Global Business Gate Talks, som är ett mindre och mer ”to the point” format.

Preliminära datum för kommande seminarier är 28 augusti och 20 november. Notera dessa datum, så kommer vi tillbaka med mer information inom några veckor till alla som ingår i vårt nätverk. Vill du också bli en del av vårt affärsnätverk? Ansök här.

Vill du veta mer om Global Business Gate?

Om du vill komma i kontakt med oss finns vi på plats både fysiskt och virtuellt. Välkommen att höra av dig till oss. Vi ser fram emot att få samtala med dig!
Tills vi hörs nästa gång önskar vi er alla en härlig påskhelg. Var rädda om er!

Symbol lyser upp Masthuggskajen

För snart ett år sedan firades den gemensamma byggstarten av nya Masthuggskajen på en plats nere vid Göta Älv i Göteborg. I närheten ska den nya halvön byggas ca 100 meter ut ifrån befintlig kaj. På denna halvö ska bland annat Global Business Gate ta plats. I förra veckan tändes en fin symbol för den nya stadsdelen på samma plats.

Skylten är svår att missa när du passerar området. Skylten är 9 meter hög, 3,07 meter bred och krävde två lastbilar med kran för att komma på plats. Inuti bokstäverna lyser 77 meter LED-neon när mörkret faller. Skylten är kopplad för att följa solens upp och nedgång. Den 4 mars kl. 17.25 tändes skylten för första gången. Nu lyser den upp kajen nere vid Göta Älv i mörkret.

Vi vill med Masthuggskajen-skylten visa alla som passerar att här pågår utveckling av det nya Masthuggskajen, Göteborgs nya centrum!

Läs mer om området Masthuggskajen.

Anna Throne-Holst om situationen i New York

Nyligen publicerade vi en sammanfattning från vårt senaste seminarium om den globala jakten på talanger.

Från våra partners på Swedish American Chamber of Commerce i New York, är vi också glada att dela med oss av några tankar från deras VD Anna Throne-Holst om situationen i New York. Se intervjun bakom denna länk.

Som alltid uppskattar vi alla dina kommentarer och feedback, välkommen att kontakta oss.

Den globala jakten på talanger – en avgörande faktor för framgång

Talanger är en avgörande faktor för framgång i en alltmer internationell konkurrens. Under vårt senaste event, Global Business Gate Day #4, låg fokus på frågan under temat ”Den globala jakten på talanger”.

För Göteborg är talangförsörjningen avgörande, en stad som är grundad på, och med ett DNA baserat på, internationell handel. Detsamma gäller för Global Business Gate, en hubb och byggnad direkt skapad för globala affärer. Läs sammanställningen av de presentationer, insikter och kommentarer från seminariet här.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Järntorget och Långgatorna i topp när The Guardian listar de coolaste stadsdelarna i Europa

När The Guardian listar de coolaste stadsdelarna i europeiska städer, då hamnar Järntorget och Långgatorna i topp. Omdömet är att här finns en intressant blandning av kultur, restauranger, musik och nöjen och inte minst vintage.  Välkommen till Masthuggskajen! Läs hela artikeln här.

 

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

SACCNY och Global Business Gate blir partners

Global Business Gate och SACCNY, Svensk Amerikanska Handelskammaren i New York, har inlett ett samarbete.

Samarbetet syftar bland annat till att öka värdet för medlemmarna i de två olika organisationerna som nu har en gemensam och innovativ plats att mötas på, både fysiskt och virtuellt.

SACCNY fungerar bland annat som dörröppnare för individer och företag som vill etablera sig på den amerikanska marknaden.

SACCNY har tagit ett nytt initiativ genom att starta något de kallar Gateway. Gateway erbjuder en plats att träffas på fysiskt, men man skapar samtidigt en innovativ mötesplats.

Detta initiativ stämmer mer än väl överens med det koncept som Global Business Gate bygger på, och vi tror att detta samarbete kommer att öppna nya dörrar för många.

Läs mer under Partners.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

The Race for Global Talent seminarie

Vill du också vara med och diskutera frågan om ”The Race for Global Talent” den 22 november? Kontakta oss här.

Lyssna till vår kollega Malin Persson som är med och utvecklar konceptet runt Global Business Gate i en rykande färsk podd från Göteborgspodden.


The Race for Global Talent – and Gothenburg’s position in it”missa inte Global Business Gate Day #4 i Göteborg den 22 november. Välkommen att bli en del av vårt nätverk. Ansök här!

#theraceforglobaltalent #goteborgspodden #globalbusinessgatedayno4 #movetogothenburg

Följ gärna Global Business Gate utveckling på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Global Business Gate lyfter frågan om den globala talangjakten

Global Business Gate driver ett nätverk där det med jämna mellanrum anordnas seminarier. Högst aktuella ämnen som på ett eller annat sätt har en koppling till internationell handel och affärer lyfts, vi kallar dom Global Business Gate Days. Nästa viktiga fråga som tas upp är den ständiga jakten på talanger som pågår.

Visste du att av Göteborgs studenter är det 70% som lämnar staden och 40 % som aldrig kommer tillbaka? Då kan man fråga sig om vi tar hand om talangerna på rätt sätt?

Var med och lyssna på, och debattera, under temat The race for Global talent – and Gothenburg’s position in it” den 22 november i Göteborg.

Projektet ”Move-to-Gothenburg” är ett exempel på hur Göteborg arbetar med att få bland annat studenter att välja och stanna, läs mer om den satsningen här.

Vill du också bli en del av vårt nätverk och få en inbjudan till våra Global Business Gate Days där vi lyfter intressanta ämnen kopplade till konceptets kärna, internationell handel och affärer? Ansök här!

Följ gärna Global Business Gate utveckling på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Global Business Gate miljöcertifieras enligt Sveriges ledande metod

Det är viktigt för oss att byggnaden Global Business Gate är bra för den som arbetar och vistas i huset, och att huset som sådant är bra för miljön.

Det finns ett flertal miljöcertifieringsmetoder och modeller anpassade för den svenska marknaden, Breeam-se, Citylab, Leed, GreenBuilding och Miljöbyggnad.

Vid byggnation av Global Business Gate har vi tillsammans med vår partner Alecta, valt att använda oss av den metod som är ledande i Sverige för miljöcertifiering av byggnader – Miljöbyggnad.

Systemet för Miljöbyggnad är utvecklat i Sverige för svenska förhållanden. Över 1000 byggnader i Sverige är redan idag certifierade enligt Miljöbyggnad. Systemet ägs och utvecklas av Sweden Green Building Council som är Sveriges största organisation för hållbart samhällsbyggande. De är även SGBC som genomför själva certifieringen när det blir dags.

Att miljöklassa fastigheten enligt metoden innebär bland annat att det blir en god inomhusmiljö med effektiv ventilation, bra materialval och låg energiförbrukning.

Det är viktigt för oss att värna om både arbetsmiljön, och miljön i stort, och att vi har detta med oss genom alla faser av projektet.

Läs mer om Miljöbyggnad hos Sweden Green Building Council.

Hamnen och älven – näringslivets självklara port ut i världen

I en artikel som Business Region Göteborg idag har delat, beskrivs hamnens betydelse för handeln med övriga världen. Mitt i denna miljö kommer Global Business Gate att ta plats och där kommer företag som verkar inom internationell handel och affärer mötas och en del av dessa kommer att ha kontor i fastigheten.

Läs gärna hela artikeln bakom denna länk.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Cecilia Malmströms satsning på att knyta ihop etablissemanget och unga genom think tanks

Global Business Gate stödjer förstudien av projektet International Youth Think Tank. Ett av huvudsyftena med detta projekt är att ge unga möjlighet att utveckla projekt och att skapa en brygga mellan unga och väl etablerade beslutsfattare i näringsliv och samhälle. Dessa idéer stämmer väl in i de koncept som Global Business Gate står för.  

Nu lämnar Cecilia Malmström sin post som EU-kommissionär och ska bl a arbeta med ett projekt runt denna Think Tank. Dagens Nyheter har idag publicerat en artikel om bakgrunden, varför hon gör detta och vad som är på gång. Här finner du artikeln.

Läs gärna också om varför Global Business Gate ser detta som ett viktigt projekt och har valt att gå in och stödja förstudien bakom denna länk.

Mer om projekt Think Tank.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Vattendom har vunnit laga kraft, ny halvö där Global Business Gate ska ta plats kan börja byggas

För att detaljplanen och området Masthuggskajen ska bli komplett, krävs att en ny halvö byggs, från kaj och ca 100 meter ut i Göta Älv i Göteborg.  För att få bygga i vatten krävs att det finns en s.k. ”Vattendom”, ett miljötillstånd. Mark- och Miljödomstolen gav i mitten av augusti 2019 sitt tillstånd, i enlighet med miljöbalken, för om- och utbyggnad för Masthuggskajen. Idag har denna vattendom vunnit laga kraft, vilket innebär att det är fritt fram att bygga halvön där bl. a Global Business Gate ska ta plats.

Nu kör vi så det ryker och bygger Göteborgs och Västsveriges mest internationella kontor och mötesplats med bästa läget i staden vid vattnet på Masthuggskajen!

Projektering av halvön pågår sedan en tid och att staden nu fått besked om att Miljötillståndet för byggnation av den nya halvön vunnit laga kraft betyder mycket för Masthuggskajen och för Global Business Gate – vårt kluster för internationell handel och affärer – som ska ta plats på halvön. På halvön ska även Stena Fastigheter bygga hyresbostäder och kontor och Riksbyggen bygga bostadsrätter.

Mer information i Älvstranden Utvecklings pressmeddelande.

Följ gärna Global Business Gate utveckling även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Bild: Halvön sedd från Stenpiren i Göteborg med Global Business Gate i förgrunden.
Kred: Global Business Gate Architects

”Första spadtag” för Clarion Hotel Draken på Masthuggskajen

Nu börjar det hända synliga saker på Masthuggskajen. Idag togs ett första spadtag för Balders hotell ”Clarion Hotel Draken” vilket innebär byggstart för hotellet.  Detta innebär att starten av byggnation i de område där Global Business Gate ska ta plats nu är än närmre.  

Måndag 9 augusti sattes spaden i marken, eller rättare sagt så satte Nordic Choice Hotels VD, Petter Stordalen, eld på Draken!

Att det kommer ett hotell vid Masthuggskajen, på gångavstånd ifrån Global Business Gate, vårt kluster för företag som verkar inom internationell handel och affärer, är av stor betydelse för hela området som idag saknar ett större hotell. Det ska bli spännande att följa byggnationen av det nya spektakulära hotellet som kommer att bli 35 våningar högt med 470 hotellrum, restaurang och skybar. Hotellet beräknas stå klart under 2022.

Bild: Adore Adore/Erseus – Illustration: Clarion Hotel Draken

Läs mer om Masthuggskajen på www.masthuggskajen.se.

 

Global Business Gate byggs på ny halvö i Göta Älv i Göteborg

En viktig del av detaljplanen för Masthuggskajen är den nya halvö som ska byggas från kaj och ca 100 meter ut i Göta Älv i Göteborg, på denna nya halvö ska bl a Global Business Gate ta plats.

Nu har COWI fått uppdraget att ta fram ett förfrågningsunderlag som ska ange hur halvön ska byggas, vilket är mycket tekniskt komplext. Läs mer i COWI’s pressmeddelande.

 

Följ gärna Global Business Gate utveckling även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Ostindiefararen seglar på internationellt vatten igen

Global Business Gate är sedan tidigare partner till Ostindiefararens moderbolag – SOIC AB. Detta bolag slöt i veckan ett avtal med företaget Greencarrier AB . Greencarrier hyr skeppet Götheborg, under minst 2 men ev 3 år. Greencarriers mål är att skeppet ska ut och segla igen efter att ha legat till kaj i några år och planen är att skeppet under 2020 och 2021 ska segla på Nordsjön och i Östersjön.

Skeppet har utgjort en viktig del i staden Göteborgs historia och har även varit en av grundpelarna som bidragit till stadens ledande position som handelsstad i Sverige genom bland annat sina tidiga resor till Kina.

– Vi ser mycket positivt på att Greencarrier hyr skeppet under en period och gör det seglingsbart och att man under perioden använder skeppet Götheborg för att sätta både Göteborg och dess historia inom internationell handel på kartan. Positivt är även att de använder skeppet för sin egen marknadsföring som hållbart logistikföretag, säger Lennart Hedström, VD för Global Business Gate och Styrelseordförande i SOIC AB.

När skeppet varit ute på seglats och nyttjats av Greencarrier under dessa 2 – 3 år kommer skeppet som planerat att få sin hemvist på Masthuggskajen där det kommer att byggas ett visitors center som blir ”granne” med Global Business Gate.

Följ gärna Global Business Gate utveckling även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Inspiration, lärande och aktivt deltagande

Som en del av Global Business Gates koncept bjuder vi in vårt nätverk till Global Business Gate Days.

Under dessa möten tar vi upp högaktuella ämnen som främst rör internationell handel och affärer.

Vårt senaste event gick under temat ”West Sweden – China, with focus on trade and finance” och var välbesökt. Till hösten tar vi upp ett nytt ämne. Datum är bestämt men ämnet är inte släppt. Se vår inspirationsfilm nedan för att få veta mer.

Vill du också bli en del av vårt nätverk? Välkommen att kontakta någon av oss.

Trevlig sommar!

Följ gärna projektet även på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram – #globalbusinessgate.

Global Business Gate i sociala medier

Med godkänd detaljplan för Masthuggskajen i Göteborg, där bl a Global Business Gate ska ta plats, och med ett första spadtag för området taget, går vi nu in i nästa fas för Global Business Gate.

För att du ska kunna följa utvecklingen av projektet, vad som händer inom området mm, aktiverar vi oss i sociala medier.

Nyheter läggs löpande ut här på globalbusinessgate.se men nu kan du även följa oss på LinkedInGlobal Business Gate Gothenburg och på Instagram#globalbusinessgate.

Hoppas du vill följa oss och dela det du tycker är intressant!

International Youth Think Tank förstudieprojekt

Global Business Gate har valt att gå in och stödja förstudien av projektet International Youth Think Tank. Ett av huvudsyftena med detta projekt är att ge ungdomar möjlighet att utveckla projekt och att skapa en brygga mellan ungdomar och väl etablerade beslutsfattare i näringsliv och samhälle. Dessa idéer stämmer väl in i de koncept som Global Business Gate står för.  

Bakom Think Tank står Kungliga Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg (KVVS) med dess initiativtagare och projektledare Urban Strandberg i spetsen.

Global Business Gate, som blir en hubb för företag inom internationell handel och affärer, ska främja det ”oväntade mötet” och kommer bland annat att fokusera på kontaktskapande, nätverkande och gränsöverskridande handel. Vi ser Think Tank projektet som en viktig satsning och ser även att Global Business Gate, som projekt och som mötesplats, kan vara med och bidra till att bygga denna brygga mellan ungdomar och beslutsfattare och påverkare inom näringslivet.

Vi är också glada att man har valt Göteborg som stad för satsningen och ser Global Business Gate som en möjlig framtida plats för kontor och mötesplats för den Internationella Youth Think Tank verksamheten, säger Lennart Hedström, VD för Global Business Gate.

Läs gärna mer om projekt Think Tank här iythinktank.com.

Följ gärna på Global Business Gate på LinkedIn – Global Business Gate Gothenburg och på Instagram #globalbusinessgate.

Fokus på Västsveriges beroende av handel med Kina under Global Business Gate Day #3

Fredagen den 17 maj var det dags för den tredje Global Business Gate Day. Den här gången var eventets fokus Västsveriges beroende av handel med Kina.

Med den rubriken var det inte konstigt att de dryga 70 inbjudna bänkade sig med stor förväntan. Inte minst att mitt i världens eskalerande handelssvårigheter få träffa och lyssna på Kinas verkställande konsul och på Sveriges utrikeshandelsminister. Och därtill flera andra framstående talare.

Innan den första talaren introducerades presenterades projektet International Youth Think-Tank, som stödjs av Global Business Gate, av dess initiativtagare och projektledare, Urban Strandberg. Läs gärna mer på iythinktank.com.

Därefter presenterade Henrik Einarsson och Frédéric Cho siffror och iakttagelser som belyste Göteborgs, Västsveriges och Sveriges beroende av Kina med kommentarer från representanter från Ludvig Svensson, Mölnlycke Health Care, Polestar och Elof Hansson. Sen var det dags för utrikeshandelsminister Ann Linde.

På ett mycket tydligt sätt beskrev hon vår handel med Kina, med fokus inte minst på bilindustrin i Västsverige. Bland annat gjorde hon liknelsen till varvsindustrin i Göteborg – och dess försvinnande. Idag, genom den kinesiska närvaron, är bilindustrin och Västsverige i en helt annan och i en mycket bättre (för att inte att säga – utmärkt) situation.

Men, sade ministern, vi skall vara medvetna om den mycket stora inverkan som ett försämrat förhållande mellan USA och Kina kommer att ha. Ministern fortsatte genom att beskriva den svenska synen på utländska direktinvesteringar – som ett svar på ett nytt EU-direktiv.

Kinas verkställande konsul i Göteborg, Mme. Yang Yin följde därefter och hon omfamnade mycket varmt förhållandet mellan Kina och Göteborgs stad. Det, sa hon, går lång tid tillbaka och sträcker sig in i framtiden. Nu symboliseras det mest tydligt av den djupa närvaron av Geely i staden. Hon följde med att citera den högsta ledaren Xi Jinping och hans övertygelse om fri global handel – därmed framhävandes det värdefulla förhållandet till Sverige – och särskilt till västra Sverige.

En diskussion mellan moderatorn, Malin Persson och Carl-Johan Hagman från Stena AB och AB Volvos Tina Hallin, både grundligt erfarna från Kina och företag i Kina fokuserade på vikten av att erkänna skillnaderna och förmågan till ödmjukhet när man gör affärer med och i Kina.

En mycket intressant och akademisk rapport levererades av Lucie Buttkus, Göteborgs universitet. Det handlade om betydelsen av förtroende i affärer såväl som i förhandlingar när man arbetar i Kina. Kommentar och diskussion med AB Volvos Mats Rosenquist gav en värdefull akademisk inriktning på ämnet.

David Hallgren, Business Swedens marknadsdirektör för Greater China – avslutade seminariet med ett uppskattat tal.

Han pekade på tre konkreta slutsatser;

  • Kina har redan en väsentlig betydelse för Västsverige, men vi är bara i början av resan och Kinas globala roll växer
  • Övergripande kan konstateras att svenska företag presterar bra i Kina och är både ganska positiva avseende det nuvarande affärsklimatet och optimistiska om framtiden trots tydliga utmaningar
  • I framtiden kommer kinesiska företag att bli alltmer teknikledare och då är huvudfrågan hur man ska vara konkurrenskraftig och hitta nya partnerskap

Dagen var modererad av Malin Persson, som styrde den uppmärksamma publikens iver och nyfikenhet. Inte minst var detta uttalat genom att tre företagsrepresentanter, från Mölnlycke Health Care, Hultafors Group och Elof Hansson, och tre internationella masterstudenter från Göteborgs universitet, var sammanvävda i dialogerna.

Dagen gav en positiv bild av handeln med och beroendet av Kina för västsvensk del – vår relation är stark och ömsesidig – men, påpekade flera talare, tilliten är beroende av att vi erkänner skillnaderna och har en förmåga till ödmjukhet. Blåögdhet gagnar oss inte.

Tag del av hela programmet här.

”Första spadtag” för Masthuggskajen

Detaljplanen för Masthuggskajen vann i början av året laga kraft och nu tas nästa steg genom ett symboliskt ”första spadtag”. Detta innebär att starten av byggnation i de område där Global Business Gate ska ta plats närmar sig. Först ut är det nya hotellet i området, Hotell Draken, som ska byggas av Balder och drivas av Nordic Choice Hotels samt NCC som startar byggnation av kommersiella lokaler vid Järntorget. Båda projekten med förväntad byggstart under hösten 2019.

Torsdag 2 maj ägde ett ”första spadtag” rum på plats på en av kajerna inom området. Alla inbjudna hälsades välkomna av Patrik Centervall, Stadsbyggnadskontoret, som agerade konferencier. Därefter inledde stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant och berättade om vad området betyder för Göteborgs framtid. Följde gjorde korta anföranden av representanter ifrån de aktörer som ingår i de konsortium som utvecklar Masthuggskajen. Elof Hansson Fastigheters, tillika Global Business Gates VD, Lennart Hedström berättade bl a om hur Global Business Gate kommer att bidra till den internationella och globala känslan i området och hur man bidrar till att koppla ihop staden över älven mm.

Älvstranden Utvecklings ordförande Tomas Nilsson band tillsammans band tillsammans med byggaktörerna ihop ett sidenband med ett rep, för att symbolisera Masthuggskajens vision om att vara en stimulerande plats full av kontraster samt ett område som binder ihop staden.

Symboliskt tog Global Business Gate sig ännu ett steg närmre byggstart och förverkligande av den centrala mötesplatsen för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag som Global Business Gate ska bli.

Global Business Gate, med plats för ca 2500 nya arbetsplatser, kommer att resa sig 24 våningar högt på den nya halvö som ska byggas från kaj och ca 100 meter ut i Göta Älv. Det kommer att bli en attraktiv miljö för hyresgäster, anställda, kunder och för besökande. Redan nu har avsiktsförklaringar för över 60% av lokalerna tecknats.

– Det strategiska beslutet vi inom Elof Hansson Fastigheter tog under 2012 om att satsa på, och bidra till utvecklingen av Masthuggskajen, känns nu än mer rätt och relevant. Område har en otroligt stor utvecklingspotential. Vi jobbar nu vidare med planerna för start av byggnation av Global Business Gate och nu vet vi att det blir verklighet inom en snar framtid, säger Global Business Gates VD Lennart Hedström.

Läs mer om Masthuggskajen på masthuggskajen.se.

Bild: Representanter för konsortiet knyter ihop ”staden”. I bild från vänster: Agneta Kores, VD Stena Fastigheter Göteborg, Lennart Hedström, VD Elof Hansson Fastigheter AB, Michael Ekberg, regionchef Riksbyggen, Tomas Nilsson, Ordförande Älvstranden Utveckling, Johanna Hult-Rentsch, regionchef NCC och Joakim Gralén, projektutvecklare Balder och representant Hotell Draken.

Grönt ljus att förverkliga Global Business Gate

Detaljplanen för Masthuggskajen har nu vunnit laga kraft. Global Business Gate är därmed ytterligare ett steg närmre byggstart och förverkligande av den centrala mötesplatsen för Göteborgs- och Västsveriges internationellt verksamma företag.

Konsortiet som utvecklar Masthuggskajen kan nu fortsätta utvecklingen av Masthuggskajen. Mark- och Miljödomstolen har avslagit de överklagande som kommit in mot beslutet om antagande i Göteborgs Stads Kommunfullmäktige avseende detaljplanen.

Global Business Gate, med plats för ca 2500 nya arbetsplatser, kommer att resa sig 24 våningar högt på den nya halvö som ska byggas från kaj och ca 100 meter ut i Göta Älv inom detaljplanen för Masthuggskajen. Det kommer att bli en attraktiv miljö för hyresgäster, anställda, kunder och för besökande. Redan nu har avsiktsförklaringar för en majoritet av lokalerna tecknats.

– Ett strategiskt beslut togs 2012 om att satsa på, och bidra till utvecklingen av Masthuggskajen, ett område vi ser ha stor utvecklingspotential. Det är nu med stor glädje vi tar emot beslutet om laga kraft för detaljplanen som innebär att vi nu kan realisera planerna för Global Business Gate. Det känns fantastiskt, säger Global Business Gates VD Lennart Hedström.

Läs gärna hela pressmeddelandet ifrån konsortiet här.

Fråga oss

    Vill du veta mer om Global Business Gate? Fyll i formuläret så hör vi av oss!

     

    Jag godkänner härmed Global Business Gates personuppgiftspolicy